Felmérés kiértékelése

Felkészültek-e a vállalati beszerzési területek egy mostanihoz hasonló válságra?

A COVID-19 okozta pandémiás helyzet a vállalatok számtalan területén, így az ellátási láncban és a beszerzésben is okozott fennakadásokat. A vállalatok különbözőképpen érintettek ezekben a nehézségekben.

Vannak olyan cégek, főleg a feldolgozó ágazatban, amelyeket kevésbé érint, és így már most hatékonyan tudnak felkészülni a járvány utáni időkre. Az egyéb ágazatokban tevékeny cégek esetében azonban ma még nagyobb a borúlátás. A helyzet kezelését ezért különböző módszerek alkalmazásával végzik, összefüggésben a vállalatra jellemző érintettséggel.

Az április első felében elvégzett felmérésünk a fenti kérdésekre és dilemmákra kereste a választ.

A felmérésben szereplő 11 kérdésre választ adók közel fele a feldolgozóipart képviseli, míg a másik felét egyéb iparágak, több iparágat reprezentálva.

A feldolgozóiparban a kereslet/értékesítés érintettségét „jelentősnek” vagy „nagyon jelentősnek” a válaszadók 56%-a, míg az egyéb iparágakban 71%-a értékelte.

Arra a kérdésre, hogy mikor áll vissza az értékesítés a normális működési szintre, a feldolgozóiparból érkezett válaszok 1/3-a 3-6 hónapot, 25%-a 6-9 és 25%-a 9-12 hónapot jelölt meg. A más iparágakból érkezett válaszok 42%-a jelzett 3-6 hónapot, míg 33%-a 6-9 hónapot.

A beszerzés vonatkozásában kissé optimistább és egységesebb kép rajzolódik ki. A válaszadók 75%-a a feldolgozóiparból úgy gondolja, hogy a beszerzés 3-6 hónapon, illetve 6-9 hónapon belül áll vissza a normális működésre, míg az egyéb iparágakból érkezett válaszadók 76%-a jelölte meg ezeket az idősávokat.

Amennyiben a kérdőív teljes kiértékelését meg kívánja tekinteni, kérjük, igényelje e-mailben kollégánktól az alábbi adatok megadásával (név, beosztás, cégnév, e-mailcím): balazs.varga@horvath-partners.com